Autor: Adrian Ghenade
Forumul Ajutorului Reciproc( FAR) anunță încheierea cu succes a unui nou proiect!
Încă din momentul în care ne-am format ca Familie și ONG, țelul și misiunea noastră a fost ca întotdeauna să aducem un plus de valoare societății! Ghidându-ne acțiunile după motto-ul lui Gandhi ’’ Fii schibarea pe care vrei să o vezi în lume’’ mereu am dorit să contribuim la crearea societății în care am vrea să trăim, și pe care dorim să o lăsăm mai departe moștenire tinerilor de mâine. De accea considerăm că acțiunea este primul pas pentru acest lucru!
Deși încă de la înființarea noastră acțiunile principale au fost îndreptate către ajutorarea comunităților defavorizate, către realizarea de acte caritabile, de acte sociale( plantare de pomi, strângere de deșeuri menajere, activități de informare pentru acțiuni și programe cu tematică socială), anul 2023 a adus Familiei noastre și o nouă componentă: educația de factură academică. Astfel, entuziasmul și energia noastră de a produce o schimbare pozitivă în lume au fost completate și de factorul educație, care potrivit lui Nelson Mandela ’’ este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea’’.
În acest an, în cadrul anului 2023, am reușit să încheiem un parteneriat, care s-a transformat ulterior într-o prietenie, alături de CSIS GA, cărora le-am oferit suportul și ajutorul nostru în organizarea unor evenimente științifice și culturale, printre multiplele evenimente amintindu-le pe cele de la Academia Română și Institutul Diplomatic.
În logica aceleași paradigme științifice, în urmă cu 2 săptămâni, am fost unul dintre partenerii Universității Hyperion în organizarea evenimentului Quo Vadis Intelligence? (Intelligence, încotro?), o conferință științifică internațională care a avut drept tematică de dezbatere domeniul intelligence. Organizată într-un format hybrid( fizic și online), conferința a adunat experți din domeniul intelligence, diplomație, științe politice, relații internaționale, istorie, sociologie, informatică și lingivistică, oferind astfel o perspectivă interdisciplinară asupra fenomenelor și evenimentelor care ne influențează viețile zilnic și care devin tot mai complexe și mai interconectate.
Având participanți din România, Egipt, Franța, Italia, Bulgaria, Polonia și Franța, Conferința Quo Vadis Intelligence? a constituit primul eveniment de renume international în care Forumul Ajutorului Reciproc( FAR) a făcut parte din echipa organizatorică. Performanța este una care ne bucură foarte mult, întrucât ONG-ul nostru este unul tânăr, neavând nici 2 ani de activitate, acțiune care ne motivează și responsabilizează să fim la fel de constanți în munca pe care o depunem.
Conferința Quo Vadis Intelligence? s-a bucurat de o largă apreciere în media, detaliile evenimentului fiind redate în mai multe trusturi de televiziune și presă, conferința reușind să atragă un număr însemnat de participanți atât fizic, cât și în mediul online( aproximativ 1000 de persoane urmărind-o prin intermediul platformelor Zoom și Facebook), evenimentul stârnind un foarte mare interes și apreciere în rândul publicului datorită topicului discuțiilor și a profesioniștilor din domeniul intelligence, al relațiilor internaționale și diplomației care au participat la eveniment. Unul dintre invitații de renume care au luat parte la Conferință a fost Teodor Viorel Meleșcanu, Ministru al Afacerilor Externe cu 3 ocazii diferite și fost Președinte al Senatului României, care a avut și o prezentare alături de Șerban Dan-Predescu, Rolul diplomației române în timpul momentelor importante din istoria României. Printre alți invitați se numără specialiști din cadrul Parlamentului României, Academiei Române, Ministerul Afacerilor Externe, profesori de la Universități din Străinătate și din instituții și organizații special constituite pentru cercetare.
Ce a făcut mai exact FAR la Conferință?
Răspunsul este, ce știm noi cel mai bine, mai exact, implicare totală! Iar când facem această afirmație, o facem într-o totală asumare, în proporție de 100%.
Pe parcursul celor 9 ore ale Conferinței, membrii FAR au avut grijă ca toată partea logistică, organizatorică, tehnică și comunicațională să se ridice și să fie menținută la cele mai înalte standarde, ocupându-se ca tot evenimentul să fie unul reușit din toate punctele de vedere.
Încă de la fondarea sa, FAR a fost cu și despre oameni, misiunea noastră fiind în primul rând oamenii! De aceea, în rândurile de mai jos, dorim să dedicăm câteva rânduri la 2 persoane care au fost, sunt și vor fi sufletul și inima FAR și care indifferent de provocarea și sarcină avută, vor avea grijă ca treabă să fie mereu dusă până la capăt cu success.
Octavia Radu Andrei, Președintele și Omul de la care a luat naștere FAR, a fost în cadrul Conferinței din cadrul Universității Hyperion managerul de organizare. Fiind printer primele personae care a susținut organizarea Conferinței, Octavian s-a implicat active în fiecare minut de pe parcursul celor 9 ore în care aceasta s-a desfășurat, având grijă ca totul să iasă perfect pnă în cele mai mici detalii. De asemenea, acesta s-a implicat active, în fiecare zi, și pe parcursul celor 2 săptămâni premergătoare evenimentului, timp în care s-a ocupat de realizarea afișelor promoționale, contactarea invitaților și participanților, organizarea prezentărilor astfel încât acestea să se încadreze în limita de timp impusă, amenajarea sălii de conferințe și de partea de comunicare a evenimentului.
Leon Toader Andrei, Prim Vicepreședinte, este Inginerul Familiei noastre. Având studiile făcute în Danemarca, unde a studiat IT și Design Graphic, Leon și-a folosit mereu cunoștiinle în materie de tehnologie în evenimentele asociației. Bineînțeles că nici de această data nu a făcut abstracție, Leon asigurând sunetul, luminile, delurarea prezentărilor, accesul pe platforma Zoom pentru inviați, filmarea și înregistrarea evenimentului pe toată durata celor 9 ore, tot el ocupându-se ulterior și de editarea acestuia. Precum Octav, Leon a fost prezent în fiecare clipă pe parcursul celor 2 săptămâni premergătoare necesare organizării evenimentului, asigurându-se că echipamentul utilizat se ridică la cele mai înalte standard din punct de vedere calitativ, făcând constant teste asupra acestuia.
După încă o ediție extrem de reușită a Conferinței internaționale Dialogul Est-Vest, care a ajuns deja la a treia ediție și care pare că constituie deja o tradiție pentru Universitatea Hyperion, ne gândim deja la cum va arăta conferința de anul viitor, în care sperăm că ne vom ridica din nou la înălțimea așteptărilor și că ne vom autodepăși.
Adresăm sincere mulțumiri Universității Hyperion, partenerul și prietenului nostru CSIS GA( Centrul de Studii de Intelligence pentru Securitate și Geopolitică și Apărare), Centrului pentru Studierea și Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei( CESPEOM), Facultății de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii, Departamentului de Știinte Sociale și ale Naturii și nu în ultimul rând tuturor participanților, invitaților și spectatorilor care au urmărit conferina în format fizic sau electronic.
Pe final, dorim să specificăm că nu vom renunța niciodată la antreprenoriatul social și la acțiunile de caritate, domeniul științific fiind o completare a ariilor noastre de acțiune și nu un înlocuitor.
Vă mulțumim că sunteți o parte important a frumoasei noastre povești!